31 Aralık 2007 Pazartesi

Kılcal Varis Tedavisi

Varis toplar damarların genişlemesi,uzaması,kıvrılması ve damar duvarının incelmesidir. Daha çok erişkin bayanlarda görülmekle birlikte erkeklerde de daha nadir olarak görülebilmektedir. Atar damarlarla ekstremitelere gelen kanı kalbe geri götüren toplar damarlarda kanı taşırken içindeki kapakçıklar sayesinde kanın geriye kaçısı ve göllenmesi önlenmiş olur. Varisin en önemli sebebi bu kapakcıkların bozulmasıyla kalbe dönen kanın yerçekimi etkisiyle damarlara basınç yapmasıdır. İkinci sıklıktaki sebebi yüzeyel toplardamarlardaki kanı derin toplardamarlara taşıyan birleştirici(kominican) damarların yetersizliğiyle toplardamarlardaki basıncın artarak genişlemesidir.


Kılcal varisler basıncın en fazla etkisinin görüldüğü bacaklarda ve bazen yüzde görülmekle beraber vücudun her yerinde görülebilir. Kılcal damarların genişlemesiyle ortaya çıkar ve giderek yaygınlaşır. Damarlaraki değişikliğe bağlı olarak şişme, ağrı, kaşıntı ve özellikle etek giyen bayanlarda ciddi kozmetik rahatsızlık yapmaktadır.


Kılcal varislerin tedavisinde uzun yıllardır ameliyatla tedavi edilen varisler giderek yaygınlaşan bir şekilde ameliyatsız olarak tedavi edilmektedir.

Kılcal varislerin en etkin şekilde tedavi yöntemlerinden birisi de lazer ile tedavidir. Daha büyükçe damarlardan oluşan kapiller varislerde de skleroterapi denen damar içine damarı söndüren ilaç vererek tedavi edilebilir. Her iki yöntemde de deride herhangi bir iz kalmaz